
Skóra i dermokosmetyki
CHEMCO Olej rycynowy 1000ml
Cena z katalogu Liki24.pl
68,50 zł
Zobacz ofertę produktu w Liki24.pl →Link afiliacyjny: możemy otrzymać prowizję. Aktualną cenę, dostępność i koszty dostawy sprawdzisz u partnera.
Ostatnia aktualizacja danych: .
Rafinowany olej rycynowy, zwany również olejem rycynowym. Przezroczysty, prawie bezbarwny lub żółtawy, lepki olej. Ma delikatny zapach i smak, początkowo łagodny, ale następnie lekko ostry. Rozpuszczalny w etanolu (95%). Praktycznie nierozpuszczalny w wodzie i oleju mineralnym, chyba że zmiesza się go z innym olejem roślinnym. Olej rycynowy pozyskiwany jest z owoców (nasion rącznika pospolitego) rośliny Ricinus communis. Tradycyjnie stosowany jako olej leczniczy od czasów starożytnego Egiptu. Olej rycynowy jest szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega-9, zwane kwasami rycynolowymi. Kwasy te mają niezwykłe właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego w ostatnich latach olej rycynowy zyskał na popularności w leczeniu poważnych chorób skóry, takich jak trądzik. Jednocześnie olej rycynowy jest najwyższej klasy produktem nawilżającym, ponieważ ma właściwości „zatrzymywania” wilgoci w skórze, zapobiegając odwodnieniu i przedwczesnemu starzeniu się.